WRC Reizen
Motorhome camper in Nieuw-Zeeland. Toeristen kijken naar Aoraki Mount Cook ?Nationaal Park

Praktische informatie camperhuur Oceanië

Huur een camper in Oceanië voor de ultieme vrijheid om dit prachtige gebied te verkennen. Zorg ervoor dat u vertrouwd bent met lokale verkeersregels, vereiste documentatie en verzekeringen. Let op tolwegen en geschikte kampeerplekken langs uw route. Informeer naar de faciliteiten op campings en overweeg vooraf uw reisroute te plannen. Op deze pagina bieden we praktische informatie en handige tips voor een probleemloze en onvergetelijke camperervaring in Australië en Nieuw-Zeeland.

Joshua Tanzania | over ons
Joshua van Gaal
Reisspecialist

Vragen? Neem contact met mij op:

088 - 01 01 100 info@wrc.nl

Ozzies en Kiwi’s

Australië en Nieuw-Zeeland zijn fantastische landen om per camper te verkennen. De ‘Ozzies en Kiwi’s’ zoals de inwoners van Australië en Nieuw-Zeeland kortweg genoemd worden zijn zelf grote liefhebbers van ‘outdoor living’. Zij kamperen zelf ook graag. Grote kans dat u tijdens uw reis wordt uitgenodigd om eens aan te schuiven bij een barbecue. Campings zijn in alle uithoeken van beide landen te vinden en vaak op de mooiste plekken midden in de natuur.

Campertypes

Wat voor campertype past bij uw reisgezelschap, reiswensen en budget? De diversiteit in campertypes is groot. Daarnaast bieden veel verhuurders campers aan in diverse leeftijdscategorieën. Een luxe categorie, campers die maximaal 1 à 2 jaar oud zijn. Een middenklasse categorie, campers van ca. 2 – 5 jaar oud en een budget categorie van campers die ouder dan 5 jaar zijn. Dit betekent veelal dat Australische campers die 5 jaar oud zijn en  meer kilometers op de teller hebben staan dan een 5 jaar oude camper in Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland worden de meeste campers in de zomerperiode van ca. oktober t/m april verhuurd. In Australië worden op de meeste locaties het gehele jaar campers verhuurd. Qua types zijn de voordeligste types minivans. Het comfort is beperkt. De bedden zijn vaak smal, koken kan op een gaststel en er is geen douche of toilet aanwezig. Vervolgens zijn er de grote campervans: verhoogde ‘busjes’ waar men in kan staan en voorzien van een keukenblok en de luxere types die tevens beschikken over een douche en toilet. En dan zijn er de motorhomes geschikt voor 4 – 6 personen, inclusief zithoek, keukenblok, douche en toilet. In de Australische outback is een 4WD camper aan te raden. Dit zijn meestal jeeps voorzien van dak-tenten waar men in kan slapen. Comfort is beperkt, maar u kunt wel plekken bereiken die voor een 2WD camper niet toegankelijk zijn.

Camperhuur tarieven

Hoe is een camperhuur prijs doorgaans opgebouwd?

De camperhuurprijs wordt per kalenderdag berekend, de ophaal- en inlever dag tellen als volledige huurdagen.

Bij de standaard huurprijs is veelal een basis schadeverzekering met een eigen risico en een beperkte aansprakelijkheidsverzekering inbegrepen. Een eigen risico wil zeggen dat in geval van schade niet het gehele schadebedrag vergoed wordt door de verzekering: het bedrag gelijk aan het eigen risico, dient u zelf te betalen. Het eigen risico is vaak aanzienlijk, waardoor het aan te bevelen is om een aanvullende camperhuurverzekering af te sluiten om het eigen risico te verlagen.

Daarnaast is veelal het volgende bij de huursom in Australië en Nieuw-Zeeland inbegrepen:

  • Camperinventaris (o.a. keukengerei).
  • Persoonlijke uitrusting (bijvoorbeeld beddengoed).
  • Aantal vrije kilometers: bij 2WD campers vaak onbeperkt aantal vrije kilometers, bij 4WD campers doorgaans 200 vrije kilometers per dag. Rijdt u meer dan 200 kilometer per dag in een 4WD camper, dan dient u over de meer gereden kilometers een vast bedrag per extra kilometer te betalen bij het inleveren van de camper.
  • Klaarzetkosten.

Daarnaast zijn er extra items bij te huren, zoals kinderstoeltjes, GPS / tablet, campingstoelen, extra gasflessen etc.

Kosten die niet inbegrepen zijn:

  • One way kosten: de toeslag die de verhuurder berekent indien u de camper op locatie A ophaalt en op locatie B inlevert. (Tenzij u gebruik maakt van een speciale aanbieding, waarbij de camperverhuurder de camper naar een andere locatie gereden wilt hebben).
  • Extra camperverzekeringen.
  • Kosten voor brandstof, her-vullen van gasflessen, tolgelden, bepaalde lokale milieuheffingen, verkeersboetes.
  • Campingkosten.

Dit is een algemene opsomming van kosten die aan camperhuur verbonden zijn, bedoeld ter indicatie.

Borgsom & creditcard

Bij het ophalen van de camper dient een borgsom voldaan te worden. De hoogte is afhankelijk van de verhuurder en het geboekte verzekeringspakket. De borgsom dient per creditcard voldaan te worden. De creditcard dient op naam van de hoofdbestuurder te staan. De meeste verhuurders blokkeren de hoogte van de borgsom op uw creditcard. Dit heeft dus invloed op de hoogte van het besteedbare limiet op uw creditcard. Zorg voor voldoende limiet op uw kaart.

U dient het rijbewijs van alle bestuurders mee te nemen, alsmede een creditcard op naam van de hoofdbestuurder. Daarnaast is een internationaal rijbewijs verplicht. (Deze kunt u in Nederland bij een ANWB kantoor aanschaffen). Het originele rijbewijs van alle bestuurders dient bij het ophalen van de camper getoond te worden. Verdere bepalingen m.b.t. bestuurders vindt u terug in de algemene huurvoorwaarden. De minimum leeftijd voor bestuurders is doorgaans 21 jaar. Bij sommige verhuurmaatschappijen zijn mogelijkheden voor bestuurders vanaf 18 jaar. Voor bepaalde campertypes of verhuurders kan de minimum leeftijd 23 – 25 jaar bedragen.

Aankomst in Australië of Nieuw-Zeeland

Het is toegestaan om direct na aankomst van uw intercontinentale vlucht uw camper op te halen, mits uw aankomsttijd binnen de openingstijden van het verhuurstation valt. Echter wij raden u met klem aan om één of meerdere nachten in een hotel te overnachten alvorens u de camper ophaalt. U heeft een lange vliegreis achter de rug, u moet wennen aan een aanzienlijk tijdsverschil en klimaatverschil. Het ophalen van een camper is een vrij uitgebreid proces, waarbij u veel informatie krijgt. U moet wennen aan andere verkeersregels en rijden aan de linkerkant van de weg. Dit alles vraagt om een uitgeruste start. Bovendien zult u het land binnenkomen via één van de internationale luchthavens nabij een grote stad. Als u eerst enkele dagen de stad wilt verkennen, dan is een verblijf in een accommodatie in de stad wel zo prettig, aangezien de dichtstbijzijnde camping buiten de stad zal liggen.

Transfer en openingstijden

In de huurvoorwaarden kunt u nalezen of de verhuurder een transfer vanaf de luchthaven of uw accommodatie naar het verhuurdepot aanbiedt. Hierin staan tevens de openingstijden van het verhuurkantoor vermeld. Een richtlijn qua openingstijden: maandag t/m zondag zijn de openingstijden doorgaans van 08.00 – 16.00 uur. Het voertuig dient veelal uiterlijk 1 uur voor sluitingstijd ingeleverd te zijn. Op sommige feestdagen zijn de verhuurkantoren gesloten, op sommige feestdagen kan een toeslag van toepassing zijn indien de camper op die dag wordt opgehaald of ingeleverd. In Australië kennen de verhuurkantoren in Broome en Darwin veelal een seizoensluiting van december – maart. De verhuurstations zijn vaak in een buitenwijk van een stad gelegen, aangezien ze over een grote parkeerplaats en voldoende ruimte voor hun voorzieningen moeten beschikken.

Camper ophalen & online inchecken

Om het ophaalproces van de camper te bespoedigen kunt  u voor vertrek online inchecken via de website van de camperverhuurder. De ophaalprocedure duurt veelal ca. 1,5 uur. Nadat het papierwerk (verzekeringen, documenten e.d.) is afgehandeld krijgt u een rondleiding door de camper of krijgt u een instructievideo te zien. Kijk bij het in ontvangst nemen van de sleutels, of de inrichting compleet is volgens de inventarislijst en/of de camper geen beschadigingen heeft, die niet al door de verhuurder geregistreerd zijn. Plan op de ophaaldag geen lange rij dag of ferry overtochten. Het eerste wat de meeste reizigers doen, zodra ze op pad zijn, is een stop maken bij een grote supermarkt om proviand in te slaan. De medewerker bij de verhuur locatie kan u advies geven waar u boodschappen kunt doen en ook camping suggesties verstrekken voor de eerste overnachting.

Op pad

U bent vrij uw eigen route en reistempo te bepalen. Uiteraard dient de camper wel op de geboekte datum en locatie te worden ingeleverd. Wellicht heeft u vooraf al een compleet reisschema gemaakt, of laat u zich onderweg inspireren en bekijkt u per dag uw reisschema?  Hou er rekening mee dat het tijdens lokale schoolvakanties en op feestdagen in populaire toeristische regio’s druk kan zijn op campings. Met name campingplekken met stroomvoorziening kunnen schaars zijn indien u pas in de namiddag aankomt tijdens deze periodes.

Lees in uw verhuurcontract goed na of er beperkingen zijn m.b.t. de toegestane wegen of plaatsen die u wilt bezoeken. Sommige regio’s zijn alleen voor specifieke campertypes toegankelijk. En voor bepaalde wegen / locaties dient vooraf toestemming gevraagd te worden aan de verhuurder.

Algemene tips voor onderweg

Houd rekening met de uitgestrektheid van beide landen, met name Australië. Zorg dat u op tijd tankt en nooit de tank bijna leeg rijdt. Zeker in de Australische ‘outback’ zijn de afstanden tussen de tankstations groot.

Rijd in landelijke gebieden niet in het donker i.v.m. wilde dieren op de weg, die met name na zonsondergang actief zijn.

Neem altijd voldoende drinkwater mee en zorg dat de watertanks van de camper voldoende gevuld zijn.

Campings

Zowel in Australië als Nieuw-Zeeland zijn diverse mogelijkheden om per camper de nacht door te brengen. Van vrij kamperen in de natuur tot luxe resort campings met een breed scala aan faciliteiten. Hieronder een uitleg over mogelijkheden.

Campings Australië

Vrij kamperen mag op veel plekken in Australië, maar dat betekent niet dat u overal mag kamperen. In de bebouwde kom en in natuurparken mag het alleen op aangewezen plekken. En op particulier terrein, bijvoorbeeld bij een boer, mag het alleen met toestemming van de eigenaar van de grond. Informeer bij twijfel bij een lokaal verkeersbureau. Voor uw veiligheid en vanuit milieubewust perspectief, raden wij u aan om op officiële kampeerplekken en campings te overnachten.

Bij veel ‘road houses’, ‘rest-area’s en ‘cattle stations’ kan men tegen geringe kosten (of zelfs tegen vrijwillige betaling) kamperen. Een overzicht van deze plekken kunt u terug vinden in de app: WikiCamps, het boek ‘Camps Australia Wide’ en de wegenatlas: Australia Touring Atlas van Hema Maps.

Kamperen in nationale parken: Deze kampeerplekken bevinden zich vaak op de mooiste plekken en bieden doorgaans alleen basisfaciliteiten zoals toiletten en barbecues. Houd er rekening mee dat met name in de meer afgelegen nationale parken de faciliteiten zeer beperkt zijn en dat u bent aangewezen op eigen water- en stroomvoorziening. Uw afvalwater (de ‘grijze tank’) kunt u lozen op officiële dumpstations. Vaak bij grotere tankstations buiten de parken. Kamperen op deze plekken vraagt dus wel enige voorbereiding. De kampeerplekken worden door de parkrangers beheerd. Bij de ingang van het kampeerterrein vindt u doorgaans instructie over hoe het camping geld betaald dient te worden. Veelal contant geld wat in een enveloppe in een brievenbus gedeponeerd dient te worden.

Daarnaast is er uiteraard een breed aanbod aan gemeente campings en particuliere, commerciële campings. Veel campings bieden basisfaciliteiten als douches, toiletten, wasmachines een gezamenlijke keuken en barbecues. De grotere commerciële campings bieden daarnaast vaak recreatieve faciliteiten, zoals een speeltuin, zwembad en restaurant aan. Een voorbeeld van een keten van grotere campings met veel faciliteiten, waarvoor u tevens een camping pas kunt kopen is Big4 Holiday Parks. Dit is een keten van ruim 180 campings in Australië die met name onder gezinnen erg populair is. Op dit soort campings zijn tevens vaak ook cabins te boeken voor mensen die per huurauto reizen, niet in een tent willen overnachten, maar wel van het camping leven willen genieten.

Campings Nieuw-Zeeland

Hier heeft u de keuze uit Holiday Parks, campsites gerund door de DOC (departement of conservation), campsites gerund door gemeentes, campsites gerund door vrijwilligers en vrij kamperen.

Holiday Parks: dit zijn commerciële campings met vaste kampeerplekken, basisfaciliteiten als sanitaire voorzieningen gezamenlijke keuken, en afhankelijk van de camping recreatieve faciliteiten als restaurants, speeltuinen, zwembad etc.

Campsites, gerund door diverse instanties veelal op niet-commerciële basis zijn vaak eenvoudig van opzet, met geen of beperkte faciliteiten waar men tegen een kleine vergoeding kan overnachten. Maar er zijn ook campsites met meer faciliteiten die bijna vergelijkbaar zijn met een commercieel Holiday Park.

Wildkamperen: dit is, onder voorwaarden toegestaan. Echter betekent dit niet dat men overal mag overnachten. De Nieuw-Zeelandse overheid kenmerkt wildkamperen als volgt: kamperen op publieke grond dat niet is aangemerkt als camp ground of holiday park. Het is alleen toegestaan op daarvoor aangewezen plekken, vaak wel op schitterende locaties. De regels m.b.t. wildkamperen verschillen per regio. Informeer goed per locatie wat is toegestaan. Informeer bijvoorbeeld bij lokale verkeersbureaus. Daarnaast zijn er handige apps te downloaden zoals: CamperMate. Op een aantal plekken is wildkamperen alleen toegestaan met campers die ‘self-contained’ zijn. D.w.z. campers die over eigen sanitair beschikken. Wildkamperen is ook lang niet altijd gratis. Maar indien er een  vergoeding wordt gevraagd is deze zeer schappelijk. Zorg er in elk geval voor dat u regels en de natuur respecteert en alles schoon en netjes achter laat.

Meer informatie
WRC Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van het laatste reisnieuws? Meld u dan nu aan!